Page content

article content

Hars verwijderen van auto. Hoe komt het? Zo kom je ervan af.

Hars verwijderen van auto. Wat is het en hoe kom je ervan af?

Kleverige vlekken en stippen op de autolak worden over het algemeen hars genoemd. Hoe komen deze op jouw auto terecht?
Naar alle waarschijnlijkheid heb je jouw auto geparkeerd nabij of onder een boom. De meest hardnekkige vuil, komt van deze bomen af. Wij onderscheiden echter eerst wat voor hars er op de auto zit, zodat wij de juiste methode kunnen uitvoeren om de hars te verwijderen. De hars op je auto kan namelijk een oorzaak zijn van: boomhars of luizenmelk, welke afkomt van bladluizen. Hars verwijderen van je autolak is een uitdagende klus. Meer foto’s over dit onderwerp zie je in de rubriek hars verwijderen van auto.

Hars verwijderen van auto

Hars verwijderen van auto

Auto met boomhars

 

Hars verwijderen van auto? Tip: stel eerst de oorzaak vast

Voordat je fanatiek aan de slag gaat met boomhars verwijderen, ga dan eerst even na of het daadwerkelijk gaat om
hars van de bomen. Het kan namelijk ook heel goed gaan om luizenmelk, ook wel honingdauw genoemd, waar een hoge concentratie suiker in zit. Bladluizen scheiden namelijk het overschot aan suiker af, dat zij binnenkrijgen door het eten van planten. Deze afscheiding druppelt naar beneden en verhardt op je autolak.

Hoe kun je honingdauw verwijderen van je auto?

 1. Neem wat warmlauw water. Doe dit op een fijne spons (geen schuurspons of grove spons!)
 2. Knijp de spons uit over een klein gedeelte van de auto en wacht tot het water is afgekoeld
 3. Veeg met het fijne gedeelte van de spons het natte gedeelte in één richting af
 4. Gaat het eraf? Dan kun je wat autowasmiddel in de emmer doen en de rest van je auto op deze manier schoonmaken.
 5. Gaat het er niet af? Dan is de honingdauw al hardnekkig geworden óf dan gaat dit om boomhars.

Hoe moet je boomhars verwijderen?

Zoals wij eerder hebben uitgelegd, constateren wij veelal twee soorten hars op auto’s : boomhars en honingdauw. Je hebt de bovenstaande tips uitgeprobeerd en wellicht geconstateerd dat de hars en vervuiling uit de bomen, niet zo makkelijk van je autolak te verwijderen zijn. Wat nu?

Doe-het-zelf tips voor: hars verwijderen

 1. Terpentine/thinner of spiritus: probeer de verfverdunner of spiritus eerst op een klein gedeelte van de lak om de boomhars te verwijderen. Giet een kleine hoeveelheid (eetlepel) op een natte spons en test dit uit. Gooi dit nooit rechtstreeks over de lak. Bij verkeerd gebruik in een onjuiste hoeveelheid kan dit de autolak aantasten.
 2. Nagellak-remover: giet een kleine hoeveelheid nagellak-remover op een kleine fijne,vochtige spons of doek.
  Test dit uit op een klein gedeelte van de lak, in één veegbeweging. Bij verkeerd gebruik kan dit de autolak aantasten.
 3. Slaolie, olijfolie of boter: een milieuvriendelijke en effectieve manier om de hars te verwijderen is door dit vettig te maken. Laat een hoeveelheid slaolie, olijfolie of boter inwerken op de autolak. Maximaal 15 minuten. Doe dit niet in de zon! Dit kan de lak aantasten. Spoel daarna met lauwwarm water na.
 4. Kleien van de autolak: kleinen van de lak doe je met een speciaal hiervoor bestemde kleisoort. Kneedt de klei totdat deze soepel is en “lekker in de handen ligt”. Ga met de klei over een klein gedeelte van de lak heen, om uit te testen of het werkt en of de lak niet wordt aangetast. Doordat de klei massief en plakkerig is, hecht het vuil zich in de klei.
  Behandel je auto daarna door middel van een wasbeurt en een waxmiddel. Bij het verkeerd uitvoeren kleien kan de lak worden aangetast.

Gouden tip voor:  hars verwijderen van auto

De gouden tip voor het verwijderen van hars en andere viezigheid uit de bomen is: besteedt dit uit aan een professioneel autopoetsbedrijf. Dit kunnen de poetsers van Car-Cleaners.nl bij jou op locatie verzorgen. Wij zijn landelijk actief. Kies je niet voor een Car-Cleaners.nl autopoetser, vraag dan aan een poetsbedrijf bij jou in de buurt naar de mogelijkheden om hars te verwijderen. Lakbeschadiging voorkomen is beter dan genezen.

Hars op de auto voorkomen doe je door:

 • Zo min mogelijk onder of nabij een boom te parkeren. Vooral niet onder lindebomen, hier komt veel vervuiling vanaf.
 • Een afdekhoes te gebruiken voor je auto
 • Waxlaag aanbrengen op je auto. Een waxlaag is een beschermlaag voor je autolak. Het zorgt ervoor dat vuil zich minder snel hecht en zo je autolak aantast.

Kom je er zelf toch niet uit? Dan kun je de hulp inschakelen van een poetser van Car-Cleaners.nl. Hars verwijderen van auto lak dienst namelijk professioneel te gebeuren, zodat je de autolak niet beschadigt.
Wij komen aan huis en kunnen dit vrijwel binnen 1,5 uur realiseren!
Ga snel naar onze tarieven en bekijk het Wax & Poets pakket

Klik gerust eens door onze categorieën heen: